Ферагусто – празникът на италианското лято

ferragustoНа 15-ти август цяла Италия се отдава на Ферагосто – празник, който води началото си още от древните римски времена. На този ден по традиция италианците се отпускат, ходят на плаж и ресторант.

В миналото Ферагосто е отбелязвал края на дългия и изтощителен полски труд, след който се полага заслужена почивка. Тази традиция се запазва и до наши дни. Обикновено хората отиват на море или на планина и се гощават в заведения навън

Трябва да се подчертае, че между Алпите и Сицилия „Ферагосто“ е абсолютно езически, светски, народен празник и общото му с честваното днес и от католическата църква Успение Богородично е само датата 15 август. Той съществува още от древния Рим и етимологията на термина трябва да се търси в латинския и в историята – „Feriae Augusti“ и означава „почивката на Август“. Защото празникът го измисля през 18-та година преди Христа император Август, за да се чества прибирането на зърното в хамбарите и въобще краят на селскостопанските работи. Първоначално „Ферагосто“ е бил отбелязван на 1 август, но по волята на Католическата църква през средновековието той е изместен на 15 август, за да съвпадне с Успение Богородично. Независимо от това запазва светския си характер и се оформя като топ-празника на италианското лято, честван на открито с печени на скари меса и риба, а полят обилно с тънки и добре изстудени бели и червени вина.

Любопитен е фактът, че по времето на фашизма или през 20-те и 30-те години на миналия век, тогавашният водач на Италия Бенито Мусолини обявява „Фрагосто“ за национален празник, какъвто си остава и днес. И по негова заповед на 15 август всички влакове били безплатни, за да могат обикновените хора да ходят при близките си или да посещават градовете – музеи.