15 юли – хронология на една превратна нощ

турцияНа 15 юли вечерта миналото лято Турция бе разтърсена от опит за военен преврат, който се провали, а вината за организирането му светкавично се стовари върху ислямския проповедник и някогашен съратник на Ердоган Фетхуллах Гюлен, предава кореспондентът на БГНЕС.
Историята на тази дата влиза в учебните програми и ще бъде изучавана във всички степени на образованието заедно с предишните 4 от последните 50 години, които обаче успяха да свалят правителствата. Разследването на 5-ия започна незабавно, последва въвеждане на извънредно положение, действащо и днес. В 22,05 ч. онази лятна вечер група военни пилоти извършват ниски полети над Анкара и това е първият знак. Пет минути по-късно друга военна част блокира единия мост над Босфора при Истанбул и обявява метежа.
По същото време в различни части на Турция много публични сгради са под обсадата на военни и полиция, в Анкара зданията на националната разузнавателна агенция MIT и на Генералния щаб са обстрелвани от хеликоптер. В 22,35 ч. танкове превземат летище Ататюрк, военни нахлуват в контролната кула. В 23,10 ч. парламентът е пълен с депутати, премиерът Бинали Йълдъръм ги информира за надигналите се въоръжени метежници. В 23,35 ч. е блокиран достъпът до социалните мрежи, но след 10 минути е възстановен. Тогава акредитираните към въоръжените сили журналисти получават в електронните си пощи съобщението „Всичко е под контрол“. Към 23,50 ч. от 4 посоки в Анкара се чуват силни експлозии, а народът се изсипва на улиците, за да се противопостави на възможния преврат. 15 минути след полунощ е завзета и националната телевизия TRT, говорителката е принудена да прочете в ефир декларация от името на Съвета на мира, т.е. на военните, внедрени от Гюлен в армията. В 00,37 ч. през FaceTime Ердоган се свързва със CNN Turk и съобщава за бунта на „едно незначително малцинство в състава на въоръжените сили“, като призовава народа да излезе на улиците и да подкрепи правителството.
В хронологията от разследването, публикувано за пръв път на 30 ноември миналата година, с часове и минути са изброени всички останали инциденти от хаоса, като времето между 1 ч. и 4 ч. е най-критично. В 01,10 ч. военен хеликоптер „Сикорски“ бомбардира центъра за сателитна комуникация и кабелна телевизия Тюрксат. Към 01,21 ч. тогавашният вътрешен министър Ефкан Ала информира, че Генералният щаб на въоръжените сили и полицията водят борба за ликвидиране на преврата, а метежниците са обявени за хунта. В 01,40 ч. е открит огън по цивилните, поискали да вдигнат блокадата на моста Боазичи и да преминат по него, а от всички джамии духовниците призовават народа да излезе навън. В 01,21 ч. най-малко 17 полицаи са убити в сградата на дирекцията по сигурността в Анкара, а военният хеликоптер, който ги е обстрелвал, е свален. Към 02,25 ч. площад Таксим в Истанбул е пълен с протестиращи хора, срещу тях е група военни, които в опит да ги разпръснат започват да стрелят във въздуха. В 02,50 ч. самолети F-16 и военни хеликоптери започват бомбардировка на сградата на парламента, 4 бомби разрушават входовете, а вътре са депутатите и журналистите. В 03,23 ч. на паркинга пред редакцията на в.“Хюрриет“ пристига група военни, с изстрели във въздуха принуждава охраната да легне по очи на земята и нахлува в редакцията, откъдето насила извежда навън дежурните репортери. В 04,07 ч. президентът Ердоган вече е пристигнал от курорта Мармарис на летище Ататюрк и произнася реч пред посрещачите си. Това е национално предателство и те ще платят тежка цена, зарича се тогава държавният глава. Час по-късно в изявление от президентството е съобщено, че опасността все още не е отминала. В 05,10 ч. полицията вече е арестувала военните, които са нападнали Доган Медия Център, а дежурните се връщат в редакциите си. В 06,26 ч. пушеци се издигат от президентския дворец. Към 06,42 ч. войниците, блокирали моста над Босфора, се предават. В 07,52 ч. от Генералния щаб излиза танк, който открива огън по камионите, подредени като барикада. В 08,04 ч. полицията взема под свой контрол военните корпуси в Харбие и сградата на националната телевизия и радиото. В 08,11 ч. Истанбул се връща към обичайния си ритъм, отново стартират полетите, метрото и фериботите. Пет минути по-късно е освободен за движение и мостът Боазичи, след като е бил в окупация през цялата нощ, вдигнати са танковете, войниците са се предали и автотрафикът е възобновен. Взетите за заложници от метежниците – началникът на Генералния щаб Хулуси Акар и главният секретар на президенството Фахри Касърга са освободени. В 09,33 ч. са арестувани 80 курсанти от военното училище, малко по-късно около 200 редници в района на Генералния щаб се предават доброволно, а минути преди 10 ч. за движение е отворен и мостът Фатих Султан Мехмет. В 10,07 ч. от Генералния щаб излизат около 700 невъоръжени редници и подофицери, и се предават на полицията.
В 11 ч. на 16 юли зам.-началникът на Генералния щаб генерал Юмит Дюндар в официално изявление съобщава, че благодарение на координираните действия на президента, премиера, министрите, парламента и въоръжените сили е ликвидиран опитът за преврат, а демокрацията и правото тържествуват.

 

Така за една нощ Турция се размина с екстремни събития, преживени 4 пъти преди 15 юли и след установяването на светската република на Ататюрк.