Чуждите медии за посещението на Макрон у нас

orig-orig-borisov-i-makronПодкрепата за френската инициатива за промяна в директивата за командироване на работници е в центъра на вниманието на френските медии. Вижте коя е и промяната в поведението на френския президент, която беше забелязана от френските медии по време на посещението на Макрон у нас.

Френският президент публикува туит на български език. В него се казва :“От 10 години не е идвал президент. Много е. Желанието ни е връзката ни да стане по-жива“. В България Макрон подчерта, че не иска разделение между страни в Европейския съюз, пише изданието „Льо Паризиен“. Той предприе миниобиколка, за да събере подкрепа за промяна в директивата за командироване на работна ръка. Държавният глава на Франция получи съгласието на Словакия и Чехия. Румъния смята, че правилата трябва да се подобрят, но не изрази ясно съгласие с френската инициатива, обобщават френските медии. „Отбелязва, се че идеята вече има подкрепата на Германия“, „Йоханис – Макрон, договорки с резерви“, обобщава румънският печат.

Десният „Фигаро“ отбелязва и една промяна в поведението на президента спрямо журналистите. Макрон, който дава изключително малко интервюта, е поканил на частен разговор представителите на медии в президентския самолет. Пред тях е споделил намерението си да се обръща към нацията един-два пъти месечно. Пред френската общност в Румъния държавният глава е дискутирал положението във Франция, въпреки че на 15 май в Берлин заявил друго – да не обсъжда френската политика при посещение в чужбина, коментират още френски медии.

ТАСС коментира проявеното в България отрицателно отношение на Макрон към позицията на Полша, която не желае реформи в директивата и която, според Макрон, върви против общоевропейските интереси. „Вашингтон пост“ отбелязва, че и Румъния и България искат да влязат в шенгенското пространство и че командированите работници в по-голямата си част са в строителството и в услугите за възрастни хора.