Циганското лято на нашата есен

лятоКогато слънцето е щедро и ни дарява с лъчите си и през месеците септември – октомври, казваме че това е„Циганско лято”. Понякога на лятото толкова не му се иска да си отиде, че дори успява да накара някои растения да цъфнат повторно през годината. Тогава започват предсказания за люта и дълга зима, обилни снегове, рекордни минусови температури и т.н.

А то …… лятото просто не иска да си ходи! Птиците отлитат, листата на дърветата се обагрят с приказни цветове и става изключително красиво, топло и приятно. Няма по-красив сезон в годината от Циганското лято. Някак странна е комбинацията – полъх на морски бриз и мамещи плажове, в комбинация с приготвянето на лютеница и миризмата на печени чушки, която се носи по улиците…

Циганско лято има навсякъде по света, но го наричат по различен начин:

Северна Америка  – „Индианско лято”

Германия – „Лято на стариците”

Холандия – „следлято”

Франция и Италия – „лято на свети Мартин”

Русия – „Марфино/женско/ лято”

Чехия – „паешко лято”

 Навсякъде го наричат различно, но всички го обичат еднакво. Обикновено никой никога не знае кога ще започне този прекрасен сезон и колко ще продължи, но в повечето случаи това става неочаквано и предизвиква много радост. Високите температури, които са характерни за него може да ни зарадват дори през ноември ако циганското лято реши да дойде по-късно и пак когато най-малко го очакваме. То може да стане причина дори люляка да цъфне отново и в необичайно за годината време.

Циганското лято винаги е красиво и обагрено с много цветове. То е любим сезон за художниците и любителите на фотографията.

Циганското лято е времето, когато се радваме на всеки топъл ден и всяка слънчева усмивка по особен начин, съзнавайки, че есента и зимата чукат на вратата.