Хиляди пътешествия: Чамла – домът на родопските призраци

ЧамлаСтара легенда гласи, че когато Бог разпределял земите по света, българите закъснели и всичко вече било раздадено.  На Бог му станало тъжно и решил да поправи тази несправедливост, като им подарил парченце от Рая.

А сега ще разведа из едни непознати места по Българската земя и ще ви разкажа малко за тях, а пък вие ако желаете, можете да ги посетите.

Село Чамла се намира близко до село Мугла в Смолянския край. Намира се на около 1600 метра надморска височина. Достъпът до него е труден – 25 км разбит асфалтов път от Смолян до Мугла и след това още 10 км горски път. По официални данни селото е възникнало в края на 19-ти век, когато е било част от мимолетната Тъмръшка република. В края на 70-те години е имало около 170 жители, след което запустява. Но историята на Чамла не спира тогава. През 2001-ва година фондация „Дестинация България“ се опитва да превърне селото в „артистична резиденция и еко-селище“. Поради една или друга причина, идеята е изоставена. След тях – през 2004-та година французинът Оливие Люк се заселва там. Остава по-малко от година, но съвсем скоро след него испанецът Оскар Кореа повтаря опита. В последствие и той се маха. От там нататък сезонните дървосекачи използват оцелелите постройки за подслон през лятото, а през останалата част от времето селото е безлюдно. Преди няколко години се замисля около селото да се проведе музикален фестивал. Но идеята е отхвърлена поради причината че физически не можеш да закараш хиляда човека там.

goraПрез 2006 г. се заражда идеята за „Чамла фестивал“ с транс музика. Заради отдалечеността си мястото е сменено в последния момент с язовир Батак. Година по-късно вестниците пишат, че известен бизнесмен постепенно изкупува земите около селото, за да направи на негово място луксозно ловно стопанство. В наши дни Чамла още пази величествените си къщи. Макар и изтърбушени и обърнати на обори, те продължават да си стоят все едно никога не са напускани.