Полет над седмицата…във Фейсбук

covfefe-700x525Животът ни прилича на социална мрежа…Не прилича, той е В социалната мрежа!

По статусите си следим сърдечния ритъм, броя на вдишванията и издишванията, влюбванията, разделите…някой друг обяд, по-луксозна вечеря…Цялата непосилна лекота на битието….

Тази седмица преживяхме толкова силни „социални емоции“, че сърцето ми още трепне развълнувано.

 1. „Въобразявахме“ се на Мис Тигрова (не разбрах кой пусна духа от телевизора…но не искам и да губя време за това). Наизуст знаем вече „8-те причини да не ходим в Рим“…
 2. Не си човек, ако на Първи юни не си сменил профилната си снимка с такава от детството! Без снимка във фейсбук не се зачита, не си бил дете… И ако не поздравим „детето в себе си“, няма да е честно!
 3. Втори юни – Денят на Ботев! Не си патриот, ако не си публикувал поне един стих и ако нямаш татуировка с лика на Ботев. А за сирените…Ех, сирените! То не бяха коментари, не бе чудо. Как пък всеки „социално пишещ“ спря, застина в минута мълчание, а пък всички други – не… Браво! Дайте тефтерите да пишем по една шестица. Другите, които не написахме и ред и не се обяснявахме още се срамуваме тихо в ъгъла.
 4. #Covfefe : “Въпреки постоянния негативен covfefe от пресата,“ написа президентът на САЩ Доналд Тръмп в сряда в профила си в „Туитър“, минути след полунощ вашингтонско време. Covfefe беше последната дума в публикацията и най-вероятно е погрешна версия на „отразяване“ (coverage). След нея изречението завършва внезапно, без точка и без да даде възможност за предположение какво всъщност е искал да каже.

Това отприщи вълна от международно творчество! Може би най-креативните и симпатични публикации бяха по темата Covfefe…Дали Тръмп заспа върху клавиатурата си, дали му прилоша, докато съчиняваше поредната си люта клетва в 140 символа срещу медиите – никой не разбра. Но едно стана ясно, можем да бъдем наистина оригинални, ако имаме добра тема.

 1. Триумфът на Премиера. Започнахме седмицата с победата на Премиера-Слънце на тенис-корта, в поредния турнир (кой точно, не е важно). Снимката на натежалата (от грижи), иначе така атлетична, фигура на Борисов, първо обиколи онлайн медиите, после заживя собствен живот в социалните мрежи. За да ни напомня, че няма нищо по-важно от спортните изяви на министър-председателят, и да не забравяме, че те винаги са победни!
 2. Провалът на Гришо. Признавам си, че социалните мрежи малко ме объркват по отношение на Григор Димитров. Не знам какво да следя – любовните му завоевания или играта му на корта. Хасковските кандидат-снахи им изгубих края, Маша вече не е наша, ама Никол-чето още ли ни е приятелка?! Обещавам да прочета някой друг статус по темата…А иначе за случващото се на терена: Дайте на Фейсбук в опция търсене ключовите думи „Гришо, Париж“ и вижте какво ще излезе… „Срив на Григор Димитров“. „Провал“… Признавам си, не ми трябват спортни анализатори, корифеи в тениса, експерти и разни там про-та! Аз като си имам фейсбук, той там всичко си ми пише!
 3. Путин за климата. Путин за Тръмп. Путин за времето в Русия. А, и Путин следва съветите на Кастро… Интересни неща може да прочете товек в Мрежата, социалната! Признавам си, че темата за русофилите и русофобите не ми е любима… Даже не са ми забавни нелепите картинки, с които се замерват двата лагера. Токова о-простачване! Е настанало, че вечната тема Левски – ЦСКА бледнее.
 4. Бистришките тигри в А група! Шок! Невиждано… Аз като една средностатистическа българска женица, сутрин си пия кафето с фейсбук. И там, редом с изкусителните предложения за рокли, парфюми, кремове и диети за отслабване, се мъдрят новините, вълнуващи „моите приятели“. Е! Бистришките тигри са новина! Ето какво „събуди“ денят ми рано, рано: „БИСТРИШКИТЕ ТИГРИ влязоха в „А“ група!
  Отборът в който рита БЪЧВАТА! Биха в баража… ВИДЕО: … ТРЕНЬОР е Лаптопа!
  Това не е ФАЛШИВА НОВИНА! Тези новини, фалшивите са в ефира на тези, които се борят с фалшивите новини.“ Казвам ви, зарязах рокли, красоти, диети… и се залових да дешифрирам тази ценна информация. Отне ми близо час да разбера кой е главният герой тук. Ама подредих пъзела…

И сега…сега имам поне 8 причини да стоя далеч от Фейсбук поне през уикенда. През другото време също, защото хигиената е важна!

Разбира се, още много теми привличаха вниманието ми през седмицата:

 • Ангелкова и Макаров разлистват книга за Ванга;
 • Роклята на госпожа Радева (първата дама);
 • Каварна, или как една Община „скърпва бюджета“ като продава автографи;
 • Марешки при Папата;
 • „Марешки за хомосексуалните зависимости“ (щото хетеро-такива няма, сигурно…)
 • Празните утроби на българките или защо, ако не родиш до 25 годишна възраст, си тотална неудачница…
 • Ако в петък вечер не си бил в Bedroom на Слънчака, значи живееш напразно…
 • Има и още…

Наскоро споделих с един приятел „гениалната“ си идея, че трябва да има разделение! Не може така. Искам в моята „стая за социално общуване“ да са само „моите хора“, да си разбираме шегите, да си споделяме неща, които ни интересуват… Не че не го правим и сега, де. Ама някак по-подредено искам да ми е. Без натрапници с картинки с цветенца, кафенца и песнички за поздрав. Без „Здр кв пр?“ …Щото то какво е това: Вчера един компютърен спец споделил клип на Азис и се чудя аз, имаме феномен – програмист слуша чалга, или момчето има страхотно чувство за хумор… Това е! От мен: приятна събота и неделя. И животът е извън фейсбук, да знаете J