Осъдиха Община Варна заради улична дупка

дупкаОбщина Варна е осъдена да плати разноските по щетите на автомобил, спукал гума в улична дупка на общински път. Това става ясно от решение на Административен съд-Варна.

Искът срещу местната управа е заведен от застрахователя, с който водачът на автомобила има сключен договор. Инцидентът е станал през лятото на миналата година. Собственикът на колата се движил с 20-30 км/ч, когато попаднал в дупка с размери 40-50 см. в диаметър и дълбочина 10-15 см. Не могъл да я избегне, защото се намирала в стеснен участък и на завой. В резултат е спукана предна лява гума.

Според ищеца Община Варна трябва да понесе отговорност за случилото се, защото именно тя е тази, която трябва да се грижи за поддръжката на пътя си. Освен това уличната неравност не е била обозначена или обезопасена по никакъв начин. В същото време ответникът оспорва наличието на дупка на посочения пътен участък.

В крайна сметка съдът решава, че искът е основателен и Община Варна трябва да изплати 302 лева за нанесените щети. Освен това трябва да покрие и малко над 500 лева направени разноски по делото.