Олимпиадата в Рио започна със самба и Жизел Бюндхен

images
31-а олимпиада бе открита с пищна и елегантна церемония на стадион „Маракана“ в Рио де Жанейро, която продължи близо четири часа. В ритъма на боса нова, самба и фънк Бразилия представи многообразието си пред света и отдаде почит на индианското си наследство и различните етноси и класи в страната.
Церемонията по откриването беше значително по-скромна във финансово отношение в сравнение с предишните две олимпиади в Пекин 2008 и Лондон 2012, което отразява икономическа криза в Бразилия.
Продуцентът на спектакъла в Рио – италианецът Марко Балич, не акцентира върху високите технологии и скъпите ефекти, а заложи на културното наследство на Бразилия и таланта на местните да се забавляват.
Временно изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Тимер официално даде старт на олимпиадата, но беше освиркан от публиката на стадиона.
Това е първата Олимпиада в Южна Америка, която започва на фона на серия скандали. Опасният вирус Зика отказа редица елитни спортисти от участие, тече един от най-големите допинг скандали в историята, а в Рио има незавършени инфраструктурни обекти и много притеснения около организационните способности на Бразилия, която е затънала в политически и икономически проблеми.
Красивите момичета, плажа и музиката
Близо 5000 актьори и доброволци се включиха в шоуто, което имаше три основни опорни точки – залесяването, развитието на бразилската цивилизация и забавлението. В същото време имаше много препратки и призива за решаването на световните проблеми в момента – бежанската криза, насилието и глобалното затопляне.
Церемонията изобилстваше от различни характерни за Бразилия музикални стилове и видове танци. В нея участва и световноизвестният супермодел Жизел Бюндхен, която дефилира под съпровода на песента „Момичето от Ипанема“ на Том Жобим.
Организаторите обърнаха сериозно внимание и на проблема с глобалното затопляне. Специални кадри показаха, че градове като Амстердам, Дубай, Лагос, Шанхай, Флорида и Рио де Жанейро може да бъдат заличени от земята при покачване на световния океан, ако температурите продължат да се повишават със същия темп.
Бронзовият медалист по маратон от Атина 2004 Вандерлей Кордейро Де Лима запали олимпийския огън, след като бразилската футболна легенда Пеле не присъства на церемонията. Преди 12 години Де Лима загуби златното отличие от олимпиадата, след като метри преди финала беше атакуван от ирландски отец.
Носителят на три титли от „Ролан Гарос“ Густаво Куертен внесе факела на стадиона. Де Лима запали голям съд, който се издигна до специално изработена красива спирала, която ще отразява пламъка.
„Добре дошли на Игрите на 31-а олимпиада в Рио де Жанейро 2016. Това е моментът на великолепния град. Това са първите в историята олимпийски игри в Южна Америка. Всички бразилци могат да се чувстват много горди тази вечер. Ние винаги сме вярвали във Вас“, каза в словото си президентът на МОК Томас Бах.
„Ние живеем в свят на кризи, недоверие и несигурност. Това е нашият олимпийски отговор! Хиляди спортисти ще живеят на едно място в мир и съгласие, ще споделят заедно много неща. Затова в този олимпийски свят ние всички сме равни. Приветствам и 10-е спортисти от отбора на бежанците. Вие сте вдъхновение за всички нас“, добави той.
На олимпиадата в Рио участие ще вземат около 11 хиляди спортисти от 207 страни, а България ще бъде представена от 51 състезатели.
По традиция отборът на Гърция първи излезе на стадиона за парада на нациите, а домакините от Бразилия бяха последни. Тимът на бежанците, който за пръв път в историята участва на олимпийски игри, дефилира предпоследен.
Спортистите
Знаменосец на българската делегация беше лекоатлетката Ивет Лалова, а в нея имаше състезатели по лека атлетика, борба, бадминтон, плуване, бокс, джудо и други, които вече са в Рио.
България ще бъде представена от 51 спортисти в 14 вида спорт. Това е най-малката ни делегация от 60 години насам, но спортният министър Красен Кралев е оптимист и чака медали в осем вида спорт. Последната ни олимпийска титла е на Румяна Нейкова от Пекин през 2008 г. в академичното гребане в дисциплината скиф.
Сред знаменосците бяха легендарни спортисти като Майкъл Фелпс, Рафаел Надал, Анди Мъри, Луис Скола, Федерика Пелегрини, Каталина Понор, Каролине Возняцки, Сергей Тетюхин и много други.
В края на шоуто представители на 12 големи школи по самба участваха в церемонията, което беше препратка към прочутия карнавал в града.
Олимпийските игри в Рио ще продължат до 21 август.