На ГЕРБ явно му хлопат „патриотичните“ дъски

????????????????????????????????????

Колкото и да познаваме стила на Бойко Борисов, премиерът рекордьор с три мандата все успява да ни изненада. От клетвата на правителството „Борисов 3“ са изтекли едва десетина дни, а дълга върволица от странни, нелогични и дори скандални кадрови решения на коалицията вече подлагат на изпитание общественото търпение. За скандалните и меко казано спорни назначения на заместник-министри в кабинета пише в анализ на екип на в. „Сега“.

Още първите новини за състава на кабинета бяха втрещяващи. Имаме си например министър на икономиката, който няма и ден стаж в икономиката – Емил Караниколов е млад човек, който е трупал трудов стаж само като чиновник, а после бе шеф на Агенцията за приватизация, която отказваше да прави приватизация. За министър на екологията е назначен Нено Димов, който е привърженик на „приятното застрояване“ на Черноморието – нищо че никой не знае къде е границата между симпатичния и противния бетон. Министър на правосъдието стана „грешката“ Цецка Цачева, която приключи съдебната реформа още преди две години, а сега настоява да не занимаваме ЕК и Брюксел с проблемите си в тази област в стил – да не се излагаме пред чужденците.

Но с това ексцентричността на коалицията между ГЕРБ и Патриотичния фронт не се изчерпа. През последната седмица ключови позиции във властта бяха запълнени с уволнени заради несправяне или злоупотреби хора, с кариеристи, доказали, че не са в състояние да управляват, с персони, върху които тегнат съмнения за търговия с влияние и зависимости. Очевидно принципът на селектирането им е да са послушни.

Ще кажете – дотук нищо ново, скандални назначения на „калинки“, на персони с неподходяща квалификация или със спорна репутация е имало и преди. Новото сега е, че Бойко Борисов и ГЕРБ клинчат от отговорност

Почти всички „трудносмилаеми“ от обществото номинации за високи постове са направени от трите партии, събрани в „Обединени патриоти“, въпреки че са отгледани в котилото на ГЕРБ. А най-странното е, че някои фаворити на Сидеров, Симеонов и Каракачанов минават за любимци на определени бизнес обръчи около ДПС, с които патриотите уж публично воюват. И ако преди Борисов с лекота зачеркваше имена, неприемливи за обществото или за определени браншове, за не му се лепи това на имиджа, то сега изглежда не му пука – има си желязно алиби в името на стабилността на коалицията. В дните на трескаво настаняване на „правилни хора“ на важни постове Бойко Борисов е забележително мълчалив и подозрително невидим. Но като се погледне в огледалото, премиерът навярно вижда доволната си усмивка.

Ситуацията в Министерството на правосъдието стана съвсем отчайваща, след като за дясна ръка на Цецка Цачева бе назначен младият прокурор по „делото на века“ – източването и рухването на Корпоративната търговска банка (КТБ) – Евгени Стоянов. Той е бивш районен прокурор, командирован в градската прокуратура, а след това станал административен съдия. Забележителното е, че въпреки че няма видими резултати от разследването на краха на КТБ, всички, участвали в него, направиха зашеметяваща кариера. Единият наблюдаващ прокурор – Иван Гешев, отиде в специализираната прокуратура, следователят Иван Иванов оглави Столичната следствена служба, а Стоянов се озова първо съдия в Административния съд в София, после се издигна до зам.-министър. Това бързо придвижване по стълбичката е сигурен знак, че Стоянов се спогажда със статуквото и едва ли ще хвърли камък в съдебното блато.

Сред най-абсурдните назначения безспорно е  издигането на герберския комсомолец Георг Георгиев за зам-.министър на външните работи. Наскоро завършил политология, той на практика няма професионална биография извън партията. От 2014 г. е председател на младежката организация на ГЕРБ, бил е сътрудник в Европейския информационен център и асистент на евродепутатите Андрей Ковачев и Моника Панайотова. И после, на крехката 23-годишна възраст, става депутат в 43-ото Народно събрание, където „трупа“ опит като член на комисиите по външна политика и по еврофондове, без да се отличи с някаква законодателна дейност. Но пък бе яростен критик на всеки „враг“ на ГЕРБ – от БСП и ДСБ до президента Румен Радев. Липсата на опит и младостта му не са пречка, смята началникът му Екатерина Захариева, която го сравни с бившия австрийски външен министър Себастиан Курц, поел поста на 27 години. Така България се оказва с министър и зам.-министър без никакъв дипломатически опит, които ще трябва да се оправят с безпрецедентно сложната международна обстановка (по израза на Бойко Борисов). И ще управляват хора, на които им е отнело години, за да се катерят по сложната дипломатическа стълбица.

В МВР като зам.-министър бе назначен Стефан Балабанов, който от 2011 г. е зам.-кмет на община Пещера. В постната му биография, предоставена от МС, пише и, че е бил началник сектор „Криминална полиция“ в ОДМВР-Пазарджик и началник РПУ в Пещера. На какъв принцип точно той е определен за зам.-министър на иначе ключовото ведомство, е пълна загадка. Но, като се има предвид, че и министърът не е от специалистите в тази сфера, очевидно парада ще командва зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

МВР се затвърди като любимата банка за кадри  на Бойко Борисов. Както вече го е правил, той „бръкна“ и извади бившия главен секретар Георги Костов, за да го направи шеф на Агенция „Митници“. Костов беше освободен от служебния кабинет по настояване на Огнян Герджиков, тъй като погазвал „политическия неутралитет“ – използвал поста си, за да кадрува в системата. Той пък обвини Узунов и Герджиков за оказван натиск да напусне. Костов дори се оплака в прокуратурата и държавното обвинение започна проверка, която приключи със заключение, че няма нарушение. Бившият главен секретар е в системата на МВР от 1993 г., оглавявал е група „Тежки престъпления“ и сектор „Криминална полиция“ в столичното Девето РПУ, ръководил е дирекциите на МВР в Благоевград и Бургас. В края 2014 г. става заместник на главния секретар, а няколко месеца по-късно – главен секретар.

Сега финансовият министър Владислав Горанов залага на Костов за подобряване на борбата с контрабандата и увеличаване на митническите приходи в бюджета. Бившият главен секретар се оказа гост на прочутата съдебна сбирка на несебърски прокурор в ресторант, свързан с организираната престъпна група, разкрита в Слънчев бряг. Купонът се вихрил малко след като главният прокурор откри топлата вода с констатацията, че Несебър е държава в държава и че там важат законите на мутрите, които се изпостреляха в заведение и застрашиха живота на десетки туристи. По същото време премиерът Борисов твърдеше, че това е „махленска свада за паркомясто“. Оказа се, че става дума за бандата на Кравата, която се стреля с бандата на Очите и срещу която има купища жалби в полицията. МВР и прокуратурата намериха оправдание защо досега групата не е арестувана – в бургаската полиция се работело по жалбите, но „изолирано“. Георги Костов, бивш титуляр на МВР в окръга и отлично познаващ обстановката, заяви, че тамошната дирекция „стои добре“ и над престъпниците нямало „чадър“. Последствия от почерпката нямаше – Висшият съдебен съвет отказа да му се държи сметка в чии ресторанти вечеря, а МВР не се заинтересува от скандала – тогавашният министър Румяна Бъчварова – социолог, беше далече от криминалните проблеми.

Повишение или понижение е назначението на Бойко Атанасов?

Този въпрос се появи след новината, че директорът на НАП ще стане заместник на финансовия министър Владислав Горанов и занапред ще наблюдава двете приходни агенции – НАП и митниците. Изненадващо Атанасов зае новия си пост по желание на „Атака“ – без до момента нещо да го е свързвало с партията на Волен Сидеров. Той работи в НАП повече от 25 години, но дължи кариерата си на Пламен Орешарски, който през 2009 г. го направи зам.-директор на приходната агенция. По това време се подготвяше сделка за предоставяне на четири златни имота на НАП на Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски. С идването си като финансов министър Симеон Дянков блокира сделката, а през 2011 г. разкритикува Бойко Атанасов за слабо събиране на данъците и го понижи до шеф на столичната данъчна дирекция.

Две години по-късно обаче служебният кабинет на Марин Райков отново го издигна за зам.-шеф на НАП. А когато титулярът Красимир Стефанов стана депутат от ГЕРБ, Атанасов зае най-високото място и остана данъчен шеф и при следващите правителства – на „Орешарски“ и „Борисов 2“. През 2015 г. Бойко Борисов дава интересна оценка за своя адаш. Лидерът на ГЕРБ обяснява, че останал много доволен от усърдието, с което данъчните почти цяла година ревизирали приходите и имота му в Банкя. НАП не откри нищо нередно.

Атанасов е в ръководството на НАП и по време на проверката на доходите на Делян Пеевски и майка му през 2014 г. по сигнал на „Протестна мрежа“. Първоначално прокуратурата съобщи, че данъчните са установили задължения за 300 000 лв. Впоследствие бе съобщено, че Ирена Кръстева към момента няма неплатени данъци.

Пак по волята на патриотите Бойко Борисов изненадващо назначи Красимир Първанов за зам.-министър на енергетиката.

Първанов се прослави с грандиозен скандал през 2011 г., когато, като шеф на НЕК, участваше в преговорите с руснаците за АЕЦ „Белене“. Тогавашният министър Трайчо Трайков го уволни и поиска проверка от ДАНС. Причината – шефът на НЕК бе подписал анекс за строителство на Втора атомна без знанието на Трайков, който задължаваше България да подпише окончателен договор за изграждането на Белене до три месеца. Този ход улесни победата на „Атомстройекспорт“ в международния арбитраж и България бе осъдена на плати 1.2 млрд. лева. В разгара на скандала през 2011 г. Борисов обяви, че за АЕЦ „Белене“ вече отговарял вицепремиерът Симеон Дянков.

Междувременно изскочиха обвинения, че, като шеф на НЕК, Първанов е „помагал“ за присъединяване към мрежата на ВЕИ фирми, и че синът му – 22 -годишният по това време Петър Първанов, върти бизнес в сектора на високото напрежение. Справка на в. „Сега“ показа, че младият предприемач в момента не развива дейност, а архивите разкриват, че е имал участие в енергийните фирми „ПиЕнПи Солар“, „Джей енд Пи енерджи“ и „Пи пауър“.

Точно преди назначаването на Първанов АИКБ и други бизнес организации припомниха тези факти и призоваха Борисов да потърси друг за зам.-министър. Премиерът не се трогна. А новият стар министър Теменужка Петкова обяви, че не можем току-така да погребем „АЕЦ Белене“.

Също като Първанов, нежелан от бизнеса се оказа и зам.-министърът на транспорта Ангел Попов. Според Националното сдружение на българските превозвачи Попов е познат като некоректен партньор, срещу когото имало лавина от сигнали от недоволни клиенти. Засега министър Ивайло Московски не реагира на отвореното писмо, изпратено от сдружението до него и премиера.

В пътната агенция титуляр стана експерт, чиято политическа принадлежност вече трудно може да се определи. Инж. Дончо Атанасов, бивш депутат от БСП, бе в управлението на агенцията при тройната коалиция и управлението на Сергей Станишев. По време на втория кабинет „Борисов“ бе член на УС на АПИ. След като Борисов подаде оставка и от агенцията си тръгна инж. Лазар Лазаров, Дончо Атанасов беше повишен до шеф на УС. Точно тогава стана фаталният инцидент с падналата лампа в тунела „Ечемишка“ на магистрала „Хемус“, при който загина човек, и той бе понижен до редови член на УС. Новата власт обаче го върна начело на институцията.

В социалното министерство по традиция заместник-министрите са вечни  и настоящият екип на министър Бисер Петков не е изключение. Зорница Русинова, която единствена от предишните министри на ГЕРБ бе поставена на неизбираема позиция като кандидат за депутат, се връща във ведомството, но „понижена“ като заместник-министър. Русинова бе зам.-министър и в началото на втория кабинет на ГЕРБ, а след това министър за кратко. Тогава тя си назначи за заместник бившия шеф на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов, който „оцеля“ по време на служебното правителство и сега ще продължи на този пост. Третият заместник на Петков е Султанка Петрова от патриотите, която дори беше спрягана и за титуляр за социалното министерство. Петрова е доктор на педагогическите науки и член на Македонския научен институт.

И друг кадър от времето на Русинова получава зам.-министерски пост, но в образователното министерство. Деница Сачева – здравен и ПР експерт, която в МТСП отговаряше за децата, социалното подпомагане и включване, сега отива в МОН. Все още няма яснота за какво ще отговаря там.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче не се задоволява само с управлението на МВР. Кумицата му Ваня Колева стана заместник на Красен Кралев в Министерството на младежта и спорта (ММС). Дамата определено има „опит“ в тази сфера – при предишния кабинет на Борисов, в периода 2014 г. – януари 2017 г. беше парламентарен секретар на ведомството. Ваня Колева е завършила треньорския факултет – лека атлетика, в Националната спортна академия „Васил Левски“. На последните парламентарни избори тя беше на 12-о място в листата на ГЕРБ от Добрич. Дали това е достатъчно, за да бъде зам.-министър? Казва ли ти някой. Пък и има ли смисъл човек да пита, след като в закона няма никакви изисквания за образование, квалификация, опит и морал към кандидатите за най-висшите постове в държавата. Така съвсем резонно, хора, които не могат още себе си да управляват дори, ще се разпореждат с парите и съдбите на всички българи.