Нашите идеи за уиекенд с книги

weekendТемпературите навън все повече ще падат, но това не значи, че трябва да прекараме уикенда си, гледайки намръщено през прозореца. Можем да използваме тези два дни, за да направим нещо различно и да почетем по нов начин. Как ли? Ето нашите 10 идеи за книжен уикенд.

1. Вземи една от любимите си книги и прочети първата глава. След това прочети и последната. Прочети само тях, недей да се отплесваш и да се зачиташ повече.

2. Вземи книга, която никога не си отварял досега и прочети също първата и последната глава. Напиши собствена история за това какво се е случило между тях.

3. Подбери 15 случайни заглавия от библиотеката си. Опитай да напишеш стихотворение, като ги използваш.

4. Спомни си за книга, чийто финал определено не ти е харесал.  Отвори тефтера си и го пренапиши. Сподели го с приятели, които са чели същата книга.

5. Избери петима от най-близките си приятели и си представи, че си написал книги за живота им. Как ще се казва всяка една от книгите? Сподели заглавията с тях!

6. Избери пет романа, в които би желал да влезеш в ролята на главния герой и да действаш по свой собствен начин. Как това ще промени развитието на събитията?

7. Напиши кои литературни герои от различни произведения би искал да се срещнат и в какъв жанр да се случи това? Опиши срещата между някои от тях.

8. Напиши пет въпроса. След това вземи най-дебелата книга, която имаш в дома си. Задавай въпросите един по един и отгърни на случайна страница. Опитай да използваш първото изречение, което видиш, като отговор на въпроса. Получава ли се?

9. Вземи един романтичен роман (ако нямаш такъв и друг ще свърши работа). Отгърни на случайна страница и избери изречение. Сега го раздроби на няколко реда и го прочети като стихоторение.

10. Помниш ли коя е последната книга, която заряза? Направи си чай и ѝ дай още един шанс, поне в рамките на своя книжен уикенд.