Най-известният класически музикант в света

eunaudiАко не сте чували музиката на Лудовико Ейнауди, то вероятно е защото, не сте знаели, че това е музиката на Лудовико Ейнауди. В продължение на години, неговите композиции за пиано озвучават телевизионни предавания и реклами и се промъкват в нашето колективно съзнание, а кроткият италианец остава извън светлината на прожекторите.

Роден е на 23 ноември 1955 г. в Торино, регион Пиемонт. Ейнауди е пианист и класически музикант, обучавал се в Миланската консерватория при Лучано Берио. Стартира кариера като композитор на класическа музика, като скоро я съчетава и с други жанрове, включително поп, рок, етно и фолк музика. Той е един от първите музиканти, който използва в композициите си електрическа арфа.

Композира музиката и за киното, за филми като „Недосегаемите“, „Още съм тук“, „Това е Англия“, „Доктор Живаго“, както и „Аквариум“, за който печели наградата „Grolla d’oro“ за най-добър саундтрак.

Започва да композира музика още като тийнейджър, като в началото прави това на фолк китара. Издава първия си солов албум Le Onde през 1996. Албумът е базиран на романа The Waves от британската писателка Вирджиния Улф, и се радва на огромен успех, особено в Италия и Великобритания.

Той е най-популярният класически композитор в света в момента, наскоро зае всички топ 10 позиции в класическите класации. Има 400,000 последователи в Spotify, което е повече от Бетовен. И въпреки че е преминал 60-те енергията му е неизчерпаема.

Така и никога не успява да се почувства добре в академична среда. Не се разбира с преподавателите си в консерваторията, слуша Джими Хендрикс и Бийтълс, а за спомените си от онова време разказва:

Това беше време на революция в училищата. Хората реагираха срещу света, защото не го искаха повече такъв. Това беше революция на ума, изразена в музиката.