Кой създаде днешната наука?

Основите на съвременната наука са поставени от еврейски, християнски и мюсюлмански учени. През Средновековието те са превеждали античните ръкописи. В Берлин беше открита изложба, посветена на това научно наследство, пише Deutsche Welle.

аристотелИзложбата показва изображение на античния гръцки учен Аристотел,рисувано през 1457 година в Рим. Учените през Средновековието активно ползват познанията и откритията на учените от Античността. Изложба на Австрийската национална библиотека, която в момента гостува в Берлин, е посветена тъкмо на тези традиции.

 

Показана е също илюстрация от книга, писана в Хесен през 1370 година. На нея са изобразени 12 учени под небесния свод с планетите. Учените са свързани с всички големи културни кръгове на своето време – от Ориента до Оксидента. книгаАстролаб (инструмент, с чиято помощ се определя разположението на звездите) изработен от мюсюлмански майстор в Толедо през 1029 година, е сред експонатите в изложбата. Маврите, които след 711 година завладяват голяма част от Иберийския полуостров и населяват южната част на страната до 1492 година, оставят след себе си истински съкровища. Не само архитектурни, като прочутия дворец Алхамбра в Гранада, но и писмени.

лунаСпътникът на Земята винаги е интересувал учените. Това е обяснимо – в крайна сметка Луната е единственото небесно тяло, което може да се види от Земята и с просто око. Книга от 1505 година, писана в Лайпциг, разяснява значението на лунните фази и влиянието им върху живота на Земята.