Истината за перфектните снимки

imageДълги крака, тънки талии, гладка кожа: благодарение на Фотошоп снимките на моделите изглеждат безупречно. Това обаче изкривява представата за красота. Затова Франция тръгва на война срещу обработените снимки.

Във Франция влезе в сила нов закон, според който, ако дадена снимка на фотомодел е компютърно обработвана, това трябва да бъде указано чрез специален надпис, пише Washington Post. Този надпис от една страна цели да увеличи истинността на рекламите, а от друга – да накара хората по-малко да се срамуват от телата си. Решението се отнася най-вече за промените с цел моделите да изглеждат по-слаби или по-едри.

„Излагането на младите хора на нереалистични изображения на тела води до чувство на самоомаловажаване и ниско самочувствие, което може да има влияние поведението, свързано със здравето”, обясни френският здравен министър Марисол Турейн.

Натискът върху жените в модната индустрия да поддържат нереалистични фигури на тялото е толкова голям, че изображенията на звездите обикновено се обработват дигитално, за да бъдат по-слаби, да се премахнат стрии или да се добавят по-женствени извивки.

Само преди месеци организаторите на филмовия фестивал в Кан предизвикаха полемика, когато обработиха снимка на актрисата Клаудия Кардинале на официален плакат за фестивала. Критиците заявиха, че снимката е била редактирана, за да се направят по-тънки бедрата и кръста ѝ. Самата Кардинале обаче не намери проблем в това.

„Снимката беше обработена, за да подчертае ефекта на лекотата и да ме превърне в мечтан герой; това е сублимация”, заяви тя.