Ивайло Митковски: Време е за проверки на проекта „Интегриран градски транспорт на Варна“

ivaylo2Общинският съветник от ДСБ д-р Ивайло Митковски бе гост в предаването „Позиция“ на Радио Варна. Темата на разговорът бе „Интегрираният градски транспорт на Варна“.

Преди да започне разговор по темата, д-р Митковски се обърна към членовете и симпатизантите на Демократи за силна България с молба да бъде извинен. Защото, според него, след това гостуване в ефира на радио Варна, ДСБ окончателно ще трябва да освободи клуба си в Морската столица. (б.а. ДСБ не е представена в този Парламент, и по закон, няма право да ползва под наем имот, който е държавна собственост. От Областна администрация – Варна вече са изпратили писма до председателя на варненската организация и е определен срок за освобождаване на наетото помещение.) Според д-р Митковски, обаче, във Варна има много изключения, и не една не-парламентарно представена партия наема офиси, които са държавна собственост. Той намекна за целенасочени действия срещу ДСБ.

По темата за интегрирания градски транспорт на Варна, общинският съветник от ДСБ каза, че с тази сага трябва да се заемат разследващите и право-раздаващите органи. Той определи работата по проекта като „меко казано странно усвояване на европейски средства“. Според д-р Митковски, който до скоро бе член на Транспортната комисия в Общинския съвет, целта на проекта е била да се улесни живота на варненци и гостите на града. Но вместо това е разрушена една транспортна схема, в която имаше конкуренция между две, на места и три фирми. Според него по проекта „Интегриран градски транспорт“ се работи единствено за закупуване на нови автобуси. Не работи билетната система, информационните табла, монтирани по спирките не функционират. Сайт към проекта няма работещ. Има един сайт, даващ информация за разписанията на всички автобусни линии във Варна, но той е на частна фирма, и няма нищо общо с „Интегрирания градски транспорт“.

На въпроса дали са провеждани срещи на Транспортната комисия с хората, ръководещи работата по интегрирания транспорт на Варна, д-р Митковски отговори така: „Срещали сме се един, два пъти. Всички разговори са завършвали с обещание, че ще получим отговор на следваща работна среща, или на Сесия на Общинския съвет. На наши питания относно транспортнаха схема на града сме получавали уверения от кмета, че ще получим писмени отговори. А срокът за изпълнение на самият проект мина много отдавна, вече не си спомням кога.“