Заличаването на човешкото

byrne.david-©-Catalina-Kulczar-384x253Дейвид Бърн е музикант, писател, текстописец, най-добре познат с изявите на бандата си Talking Heads. В интервю за Technologyreview.com споделя визията си за света, човешките взаимоотношения, технологиите, социалните мреци и… какво ли още не.

Заобиколени сме и сме потънали в един нов свят – този на технологиите, устройствата и приложенията, които прекъсват смислените взаимоотношения, които можем да имаме помежду си.

Имам теория, че технологиите, които са достъпни за всеобщо ползване през последното десетилетие, крият в себе си една всеобхватна цел – да създадат среда с по-малко човешко взаимодействие. И това със сигурност не е грешка в системата, а тенденция за развитие.

Може би сме си мислели, че идеята на Amazon (сайт за продажба на стоки) да прави достъпни книги, които не можем да намерим локално, е прекрасна – но тя също ограничава контактите между хората.

Не твърдя, че елиминирането на нуждата от общуване очи в очи е основната идея, залегнала в новите технологии, но в доста случаи се оказва именно така.

Забелязвам и че всичко, което е създадено да ни улесни, всъщност ни отдалечава един от друг – умните устройства, електромобилите.

Не твърдя, че тези технологии не са надеждни, а че отчитат колко човечни можем да останем, заобиколени от всички тях.

Ето и списък с често използвани от обикновения потребител технологии, които прекъсват човешките взаимоотношения.

Онлайн поръчки и доставка до дома

Поръчките онлайн са наистина голямо удобство. Големи сайтове за пазаруване са превъзмогнали човешкия фактор като причина за забавяне и са създали система, която работи перфектно само с няколко кликвания. Ревюта на продукти, оценки, онлайн разплащане – всичко за улеснение и за нулево общуване.

Дигитална музика

Сваляне на музика или слушане на музика през интернет. Липсва физически магазин, затова и няма нужда да се разправяте с всезнаещ продавач. Някои сайтове дори препоръчват подобна музика на тази, която вече сте си харесали. Вече няма да се налага да обсъждате музика с приятели, за да разберете какво харесват те. Сайтовете съхраняват информация и за вашите близки, които ги използват. Нуждата музиката да бъде в полза на изграждане на взаимоотношения също изчезва, нали?

Мобилни приложения за пътуване

Вече не се налага и да съобщавате на таксиметровия шофьор закъде пътувате – приложението прави това за вас.

Електромобили

Като цяло няма нищо лошо в тях. Излизате с приятели и не се налага да спорите кой ще пие и кой ще кара. Друг плюс в полза на електромолобите е, че технологиите много по-прецизно биха управлявали превозно средство, което елиминира голям процент от катастрофите вследствие на човешка грешка. Но представете си всички онези хора, които карат камиони за доставки, тирове, таксита – толкова много загубени работни места.

Дейвид.Бърн-1024x679Автоматично плащане

Автоматично плащане във физически магазини, заведения, ресторанти. Амазон популяризират подобна система в магазин – различни сензори улавят какво сте сложили в количката си и взимат сумата от сметката ви – без да се налага да стоите на опашка на касата, без да общувате с касиери. Може просто да натоварите покупките в колата и да тръгнете.

Роботизирани работни места

Заводите все повече разчитат на машини за определени дейности. Което значи по-малко закъснения за работа, липса на пречки за осъществяване на дейността, ако дадено лице е болно или отсъства.

Лични помощници

С подобряването на технологията на смартфоните разпознаването на гласове се развива главоломно. На човек е по-лесно да говори с Google Home или Amazon Echo отколкото с друг човек. Смешни ситуации се получават, когато се използва това – едно дете е поискало къща за кукли от Alexa и за изненада на родителите са открили такава къща в сметката си.

Видеоигри (и виртуална реалност)

Повечето игри се играят, когато си сам, вперил поглед в екрана. Общуването е виртуално.

Социални мрежи

Напълно несоциални. Макар Фейсбук да твърди, че осигурява социални контакти, много други подобни мрежи всъщност симулират общуване и свързване.

Какъв е ефектът на липсата на социално общуване?

Намаляването на общуването понякога може да е от полза, друг път да носи вреда. По-малкото общуване води до по-малко взаимойдествие, по-ниско ниво на толерантност и разбиране на различията, повече завист и противоречия. Социалните медии по-скоро разделят обществото с отзвуците, които оставят след себе си. Виждаме това, което се смята, че ще харесаме и дори това, което някой е платил да видим. Така връзката и контактът се късат.

Социалните мрежи са и извор на нещастие

Изследване на двама социални учени показва, че хората, които използват по-дълго фейсбук в ежедневието си, се чувстват по-неудовлетворени от собствените си животи. Макар Фейсбук да твърди, че ни свързва, той всъщност ни превръща в тъжни и завистливи същества.

Ние сме израснали като социални животни и способността ни да се кооперираме и обединяваме е едно от най-силните ни качества за постигане на успех. Не вярвам, че подобно общуване може да бъде подобрено или заменено от технологиите.

Когато общуването се превърне в странна и непозната за осмисляне материя, ще трябва да преосмислим кои сме ние и какви сме като човешки същества. Рационалното мислене често ни води до погрешния извод, че общуването може да се сведе до поредица от логични решения – но ние дори не сме запознати с дълбочината и пластовете на това. Общуването е проверка на ситуацията – какво се е случило и какво предстои.

Възможно ли е по-малкото човешко взаимодействие да ни спаси?

Хората са капризни, емоционални, ирационални и предубедени. Често се смята, че нашето бързо взимане на решения и егоистичната ни природа ще се окажат катастрофални за социалното ни оцеляване. Често човешкият фактор като пречка в общуването е полезно да бъде отстраняван. Новите технологии могат да ни бъдат от огромна помощ в справянето с различни сложни ситуации. Ние не съществуваме като изолирани личности. Ние, като личности, сме част от една мрежа, ние сме част от връзката. Така просперираме и преуспяваме.