Днес откриват Панаира на занаятите във Варна

Снимка: Varna24.bg

Снимка: Varna24.bg

От 1 до 21 август в Морската градина във Варна, за двадесети път, ще се проведе най-голямото арт изложение в България- Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.
Изложението събира на едно място талантливи майстори от цялата страна, които ще представят българската история и традиции.

В продължение на двадесет дни варненци и гостите на града ще могат да се насладят на таланта на автори работещи в областта на дърворезбата, иконописта, художествения текстил, керамиката, кожената пластика, рисуваното стъкло и коприна, майстори на чанове, носии, уникални кукли.
Посетителите ще наблюдават на живо създаването на уникални творби.

Юбилейното 20-то издание на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“ ще се открие на 1 август 2016 г. с концерт-спектакъл с участието на Деси Добрева и Фолклорен ансамбъл „Варна“ Водещи на събитието ще бъдат Иван и Андрей.

В специално изградената галерия „Къщата на майсторите“ ще са изложени картините на утвърдени художници от девет държави- България, Франция, Румъния, САЩ, Корея, Русия, Германия, Словения, Италия.

Проектът „Красотата на камъка: Италия-България“ ще представи български и италиански скулптори, които на живо, пред хилядна публика, ще представят уменията на български и италиански каменоделци. Проектът се реализира под патронажа на г-жа Луиджина Педди – Директор на Италиански културен институт- София.

На 3 август 2016 г. в Арт салона на Радио „Варна“ ще бъде открита изложбата на номинираните в конкурса за млади автори / в направления: „Живопис и графика“ и „Скулптура“/.
На 8 Август 2016 г. ще бъдат обявени победителите в Конкурса за произведения на изкуството „Уникати“. Председател на журито по традиция е художник- носител на Награда „Варна“.
Богатата съпътстваща програма предвижда на 10 август поредното издание на проекта „Слънца рисуват слънца“.

Основната цел е да се съберат на едно място и да се приобщят към детската рисунка деца от варненски детски градини, деца с увреждания и деца лишени от родителска грижа.
Една от кулминационните прояви в програмата на Панаира е Международният пленер на изящните изкуства. На 12 август 2016 г. от 19:30 ч. в Арт-салона на Радио „Варна“ ще бъде открита благотворителната изложба на участниците в Пленера.

На 16 август 2016 г. в Храм „Св. Архангел Михаил“ ще се проведе Кръгла маса „Църковните изкуства- съхранение и развитие“. Целта е осигуряването на диалог между всички страни, от които зависи благоустрояването на православните храмове – представители на богословски факултети, църковни настоятелства, реставратори, иконописци, дърворезбари и др.
На 19 август 2016 г. ще бъде обявен победителя в Конкурс“Сувенири“.

В специално изградената на панаира Сувенирна палата се разполагат сувенирите, с които майстори от цялата страна участват в традиционния конкурс. Посетителите на панаира пряко участват в номинирането на победителите, а журналистите на специална пресконференция на 19 август ще изберат победителя.

20-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“ ще бъде закрит на На 21 август 2016 г. с официална церемония, на която ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурсите. По време на закриването ще се проведе кулинарна изложба, на която ще се представи и таланта на майсторите готвачи, сладкари, ситничари. Ще бъдат представени и избрани вина на популярни български винопроизводители.