Днес-Национален марш за европейско правосъдие-4 г. след назначението на Пеевски за шеф на ДАНС

стотици-граждани-в-марш-за-европейско-правосъдие-45205

Четири години след началото на най-дълго продължилите протести у нас – срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, в София и други градове ще се проведе Марш за Европейско правосъдие. Това ще е втората подобна проява в рамките на месец. Организатори са граждански сдружения, сред които инициативата „Правосъдие за всеки“ и коалицията от организации „За да остане природа“, съобщава Дневник.

Датата 14 юни не е избрана случайно. На този ден преди четири годинипарламентът избра депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС.  Решението доведе до масови граждански протести, които независимо от последвалото оттегляне на решението продължиха близо година до падането на правителството на Пламен Орешарски.

В края на май в София, Варна и Пловдив също имаше протести-Марш за европейско правосъдие, в който се включиха няколко хиляди граждани. Организаторите сега посочват, че исканията са били чути, но отново са останали неразбрани. Според тях политиците и съдебната власт са глухи за исканията за разследване на нерегламентираните контакти на главния прокурор и за решителни реформи в съдебната система. Посочват, че върви опит за пълно овладяване на съдебната система чрез манипулация на изборите за нов Висш съдебен съвет, най-яркият пример за което е опитът за силово налагане на удобен кандидат от ръководството на Върховния административен съд.

„14 – ти юни е символна дата, която не можем да подминем! Това е Денят на срама за нашата нова държавност, когато само с едно нагло олигархично назначение в ДАНС се сринаха представите ни, че демокрацията работи, а правата и свободата са ни гарантирани от закона. Четири години по-късно мафията е по-силна от всякога, овладяла е всички властови ресурси и е превърнала демокрацията в грозна карикатура, а онзи от ДАНС, когото уж изгонихме през 2013г. , във властелин на почти цялата държава“, пише в страницата на събитието.

„Този път Маршът ще е национален и ще се проведе съвсем предупредително. Ще подготвим и внесем петиция до Народното събрание и Министерски съвет с нашите искания. Призоваваме всички свободни и достойни граждани, които милеят за страната си, да участват в Марша за европейско правосъдие. Нека покажем, че няма да позволим мафията да си присвоява собствената ни държава!“, пишат още организаторите.