Градът, който продаваше камбани

камбанаВсеки следобед в петък в слабо осветена работилница на пресечката на „Леополдщрасе“ и „Олимпиащрасе“ в Инсбрук, Австрия, малка група занаятчии се събират, за да проведат доста странна церемония.

Тържествено произнасят молитва с тих тон. Те обаче не се намират в олтар. Те благославят гладко полираните от тях камбани, които ще потеглят към различни точки на света, разказва BBC (Би Би Си).

Мястото е световноизвестната Леярна за камбани „Грасмайър“, които звучат в над 100 страни по целия свят от всички континенти и за 8 религии. Тези произведения на изкуството в момента озвучават синагоги, катедрали, храмове и джамии.

Макар в Европа този бизнес да замира, в света процъфтява.

Инсбрук е градът на камбаните, столицата на австрийската провинция Тирол. Курортът е разположен в долината на река Ин, която го разделя на две части. Градът е на около 1300 км от София.

Леярната съществува над 400 години

и е ръководена от едно и също семейство – днес нейният стопанин е Питър Грасмайър.

Камбаните се правят при 1150 градуса температура.

„Всяка камбана има история“, казва Грасмайер: „Всяка е живо същество с различна личност и звук“.

Отвън има и „гробище“ за пенсионираните камбани.

„Можем да правим неща, които другите просто не могат да направят.

Най-новото произведение ще е рекордната 25-тонна камбана, направена за Катедралата в Букурещ, Румъния, сграда, която след завършването си през следващата година ще бъде най-голямата православна църква в света. Вътре в нея ще има звънец, който ще е толкова голям и мощен, колкото еквивалента на четири динозавъра Тиранозавър Рекс. Звукът ще е толкова ясен, че ще се чува от повече от един милион души в южната част на града“, посочва наследникът фамилията, основала тази леярна.