Големият брат те гледа

big-brother-is-watching-you1Големия брат (Big Brother) е литературен герой от романа „1984″ на британския писател Джордж Оруел. Той е загадъчен диктатор в Океания – тоталитарна държава, доведена до своята логична завършеност, в която управляващата Партия упражнява тотален контрол над жителите в името на своите интереси.

Големият брат е представян като мъжко лице, което те гледа право в очите. Той е навсякъде – върху плакатите по улиците, по телевизионните екрани. Името му е скандирано на масовите сбирки на Партията. В това общество всеки е под пълно наблюдение от властта, предимно чрез телевизионните екрани („телекрани“). На хората непрекъснато им се напомня това с фразата „Големия брат те наблюдава“, която е в основата на държавната пропагандна машина.

Големият брат говори с прости, кратки и ясни фрази, разбираеми за всеки. Решителността му е несломима; думата му е безпрекословен закон за всички. Уважението и възхищението от него са задължителни за всекиго. Предаността към него е предусловие за съществуването.

След отпечатването на книгата Големия брат става нарицателен образ на тоталитарната, потисническа и полицейска държава. Изразът „Големия брат те наблюдава“ устойчиво влиза в много световни езици.

Всъщност, в романа не става ясно дали Големия брат съществува наистина или той е измислен от тоталитарната власт. „Негова“ реч бива написана от главния герой Уинстън Смит, за да запълни място, в издаден отдавна брой на вестник, останало празно след изтриването от съществуване на едно „нелице“. (Така в 1984 наричат човек, станал нежелателен за властта, всяка следа от който трябва да бъде унищожена.) Подривната книга, номер едно в света на 1984, приписвана на архи-врага Емануил Голдщайн, пък се оказва написана всъщност от члена на Партядрото О’Брайън и група негови колеги, като вид провокация и примамка за свободомислещи.

Когато по-късно Уинстън Смит е арестуван, неговият разпитвач О’Брайън, описва Големия брат като личност, която никога няма да умре. Когато Смит пита, дали Големия брат съществува, О’Брайън отговаря, че Големия брат е „въплъщение на Партията“ и той ще съществува, докато Партията съществува.

холандецът John de Mol, който сякаш обладан от пророческия дух на Оруел, създава ТВ шоуто Big Brother в модерния формат риалити – сапунена опера на истинския живот. Продуцент на Big Brother e Endemol – компания, създадена от Joop van den Ende и John de Mol през 1994 г. През 2000 г. компанията е продадена на испанския телеком Telefónica за сумата от € 5.5 милиарда. Други запазени марки на Endemol са шоутата Changing Rooms, Ready Steady Cook, Deal or No Deal, Ground Force, International King of Sports, Space Cadets и Fear Factor.

Пилотният сезон на Big Brother се излъчва през 1999 г. в Холандия и се превръща в тотален хит. В следващите 7 години правата за излъчването му са закупени от локални продуцентски компании и телевизионни канали в над 70 държави по цялото земно кълбо, всяка от които създава своя версия на Big Brother.

Макар и различни, тези версии се придържат към основните правила на първия Big Brother – определен брой обикновени хора „от народа“, избрани чрез кастинг, приемат да изоставят работа, дом и семейство за три месеца и да живеят в пълна изолация без музика, книги, телевизия и правото да напускат пределите на Къщата на Big Brother.