Големите мъже: Джон Ленън

йохнДжон Уинстън (по-късно Оно) Ленън е роден на 9 октомври 1940 г. в Ливърпул, Англия по време на бомбардировките през Втората световна война в семейството на Джулия и Алфред Ленън. Баща му отсъства по време на раждането му, защото е на фронта. Когато Джон е 4-годишен, родителите му се развеждат. Майка му се чувства неспособна да се грижи за него и го поверява на леля му Мими.

Детството на Джон е трудно заради отсъствието на родителите му, а строгите правила на леля му развиват бунтовническия му характер. В училище предпочита да рисува карикатури и да скицира. Мести се в художествено училище, а по-късно се появява и страстта му към музиката. Моли леля си за китара, но тя отказва да харчи парите си за „глупости“.

Когато е 16-годишен, Джон Ленън възстановява контакта с майка си. Учи се на банджото си и първата песен, която научава, е „That’ll Be the Day“ на Бъди Холи. През 1956 г. майка му му купува китара.

През 1958 г. майка му загива в катастрофа.

Джон Ленън има два брака – със Синтия Пауъл от 1962 до 1968 г. (от която има син Джулиън) и с Йоко Оно – от 1969 г. до смъртта си през 1980 г. (имат един син Шон).

Джон създава първата си група The Quarrymen през 1956 г. заедно с приятелите си Пит Шотън, Найджъл Уали и Айвън Воугън.

На 6 юли 1957 г. Джон се запознава с Пол Маккартни по време на концерт на The Quarrymen. През 1958 г. Ленън пише първата си песен – „Hello Little Girl“, която впоследствие записва с The Beatles и е издадена в албума „Anthology 1“. С присъединяването на Пол Макартни и Джордж Харисън, групата сменя името си на The Beatles.

Няколко години свирят в Ливърпул и Хамбург. Бийтълманията обхваща цяла Англия и Европа, след като през 1963 г. излизат синглите на групата „Love Me Do“ и „Please Please Me“. През следващата година манията по The Beatles обхваща и САЩ. Кралица Елизабет Втора дава на всички членове на групата Most Excellent Order of the British Empire – M.B.E. – медали за приходите от продажбата на техните записи. Джон връща своя медал четири години по-късно като признак на антивоенната си позиция.

Джон и The Beatles продължават да правят турнета до 1966 г., когато протестите срещу наричането на феномена „Beatles“ – „по-известни от Исус’ и стресът от турнетата карат групата да ги прекрати. Тогава се отдават на студийна работа, записват и издават албуми. Започват да снимат и клипове. В края на 60-те Джон Ленън започва да прави албуми с втората си съпруга Йоко Оно, а The Beatles са пред разпадане.

Джон и Йоко Оно сключват брак в Гибралтар на 20 март 1969 г. Още през медения си месец двамата се включват в редица демонстрации за мир. Ленън замисля да напусне окончателно The Beatles, но се въздържа да оповести това публично. Заедно с жена си се включва в поредната кампания за мир под надслова „War Is Over! (If You Want It!)“ (войната свърши! (ако го искаш!).

Джон напуска Великобритания в началото на 1971 г. след излизането на най-големия му хит „Imagine“ и се мести в Ню Йорк. Спорната му политическа дейност амбицира американските имиграционни власти, които отказват да издадат зелена карта на певеца. Причината е досието на Ленън, страниците на което са опетнени от присъдата от 1968 г. за притежаване на марихуана. По-късно е призован да напусне страната.

Джон Ленън и Йоко Оно се разделят през 1974 г. и той отлита за Лос Анджелис. Джон празнува края на войната си с американските имиграционни власти през 1975 г. Върховният апелативн съд на Съединените щати отхвърля заповедта за депортиране и Джон Ленън получава зелена карта. Двамата с Йоко дълго време се опитват да имат дете. След няколко неуспешни опита, на рождения ден на Джон през 1975 г., се ражда вторият му син – Шон.

След раждането на сина им Джон се отдава на бащинството, двамата с Йоко са щастливи. След 5 години раздяла с музиката и публичните изяви, двамата се завръщат с албума „Double Fantasy“, но след няколко седмици – на 8 декември 1980 г. – Ленън е убит от Марк Чапман – фен на The Beatles, който обвинява Джон за разпадането на групата и самостоятелната му кариера.

Oще за Джон Ленън:

Известен е с политическата и социална тематика на песните си.

Негова запазена марка стават кръглите очила.

Саркастичен е.

Първият инструмент, на който се научава да свири, е хармониката.

Майка му го научава да свири на банджо.

Джон е кръстник на сина си Шон.

Единственият от The Beatles, който не е присъствал на концерт на Пол Макартни.

Дискография:

Албуми с Йоко Оно:

Unfinished Music No.1: Two Virgins (with Yoko Ono) (1968)

Unfinished Music No.2: Life with the Lions (with Yoko Ono) (1969)

Wedding Album (with Yoko Ono) (1969)

Live Peace in Toronto 1969 (with Plastic Ono Band) (1969)

John Lennon/Plastic Ono Band (1970)

Imagine (1971)

Some Time in New York City (with Yoko Ono) (1972)

Mind Games (1973)

Walls and Bridges (1974)

Rock ‘n’ Roll (1975)

Double Fantasy (with Yoko Ono) (1980)

Milk and Honey (with Yoko Ono) (1984)

Menlove Ave.“ (1986)

Албуми с The Beatles:

„Please Please Me“ (1963)

„With the Beatles“ (1963)

„A Hard Day’s Night“ (1964)

„Beatles for Sale“ (1964)

„Help!“ (1965)

„Rubber Soul“ (1965)

„Revolver“ (1966)

„Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ (1967)

„Magical Mystery Tour“ (U.S. only. Released as a Double EP in the UK) (1967)

„The Beatles“ („The White Album“) (1968)

„Yellow Submarine“ (1969)

„Abbey Road“ (1969)

„Let It Be“ (1970)