Великите френски актриси

мороФренската актриса Жана Моро ни напусна на 89-годишна възраст в началото на тази седмица. БГНЕС предлага Топ 10 на най-обичаните и прочути френски актриси: Жана Моро Снимала се е в главните роли при най-добрите режисьори: Антониони, Бунюел, Трюфо, Фасбиндер, Бесон, Вендерс, Озон и др. Носителка е на наградите на международните кинофестивали в Кан, Венеция, Берлин и Москва. Играла е роли на сцената на парижкия театър „Комеди Франсез“. Критиците смятат Жана Моро за олицетворение на „интелектуалната женственост“.

катринКатрин Деньов
Прочува се с ролите си на мистериозна красавица. Филмът, които и носят световна слава, са мюзикълът на Жак Деми от 1964 г. „Шербурските чадъри“ и „Дневна красавица“ на Луис Бунюел от 1967 г. Носител е на националната награда „Сезар“ и е номинирана за „Оскар“ за участието си в лентата „Индокитай“. Критиците я определят като „въплъщение на френската елегантност“.

бриджитБрижит Бардо
Прочува се в цял свят след снимките на филма „И бог създаде жената“ на Роже Вадим. Тя е европейският секс символ от средата на ХХ век – френската Мерилин Монро. През последните 30 години е активен природозащитник и дори помогна за създаването на парка за танцуващи мечки в Белица, България.

ромиРоми Шнайдер
Звездата на австрийското, германското и френско кино. В началото на своята кариера се прочува с ролята си на императрица Сиси. С идването си във Франция придобива статута на сериозна драматична актриса. Незабравими са нейните роли в „Басейна“ с Ален Делон и „Нещата от живота“ с Мишел Пиколи. На нейно име са кръстени две награди: френската, която се дава на млади актьори и австрийската телевизионна награда „Роми“.
изабелИзабел Аджани
Най-награждаваната френска актриса, носителка на пет награди „Сезар“ за най-добра женска роля. Най-големият и успех е в „Кралица Марго“ през 1994 г.