Варненското софиянче от Шумен

Последно-Сбогом-на-великия-актьорДнес големият Тодор Колев щеше да навърши 78 години. Любимият на поколения българи актьор си отиде от този свят на 73 години.

Големият майстор на комедийното изкуство е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов (1965). Любопитното е, че успява да надхитри с успех комисията при приемането като си обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя била по-благосклонна към кандидати с масивна фигура и мощен глас.

Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните Сълза и смях и Театър София. Участва в над 30 игрални филма, сред които „Цар и генерал”, „Козият рог”, „Иван Кондарев”, „Двойникът”, „Господин за един ден”, „Опасен чар” и много други.

Носител e на редица национални и международни награди.

В началото на демокрацията се захваща с политика и става син народен представител във ВНС. Съветник в посолството ни в Канада 1992-1993 г. Автор и водещ на тв предаванията „Как ще ги стигнем с… Тодор Колев” и „Вход свободен”.

Нека си спомним за Тодор Колев с няколко негови мисли:

„Нещата, за съжаление, не отиват на добре. Не можеш с индивиди, чиито мисли са на етажи под земята, да решаваш проблемите на хората.”

***

„Икономията е майка на мизерията.”

***

„Знаете ли за какво трябваше да ми дадат награда? За това, че издържах да живея в тази държава – с моите възможности, с моя талант, с моето мислене, с моя мироглед. Дълбоко се упреквам, че не съм намерил мъжество и характер навремето да емигрирам”.

***

„Ако се опиташ да се бориш, защитеният винаги е простакът, тъпият, идиотът без задръжки, животното с мускулите – не интелектуалецът, интелигентният, ученият, челият.”

***

„Ако си кажете „О, Господи, колко жалко, че свършва“, тогава сте направили нещо.”

***

„Никоя жена не бива да чува, че някога друга жена е била повече обичана от нея. Принцип.“

***

„Кокошка отвсякъде може да долети, яйцето не може.“

***

„Ненавиждам безумните риалитита по родните телевизии. Да им гледам аз задниците в кенефа, как се бият, как се карат – за да може един Станчо или Пенчо, който иначе не умее нищо друго на този свят, да спечели едни пари. Друга причина няма – ако има, съм готов да простя.”

***

„Нищо не ме е направило национално силен, а толкова години живея в тази страна. Роден съм в Шумен, а наблизо е Велики Преслав – не знам какво му е великото.”

Тодор Колев става популярен с дебютната си „Песента на кафето“ през 1970. Първият му самостоятелен рецитал е на Младежкия конкурс за забавна песен през май 1973 г. в зала „Универсиада“ под съпровода на оркестър „Метроном“. В новогодишната програма на телевизията от 1979 г. се появява в култовия образ на циганина Манго и става прочут със своите „Иръпшъни“. През 80-те изпълнява редица шлагери, сред които „Жалба за младост“ (м.Морис Аладжем) и кавър-версията „Как ще ги стигнем американците“ по „Let It Be“ на „Бийтълс“. Той е първият изпълнител на песента „Жена на всички времена“ (м.Димитър Бояджиев), която представя на фестивала „Златният Орфей“, както и няколко песни по стихове на Борис Христов („Петима музиканти“ , „Самотният човек“). Песента „Някога по дългия бряг“ (м.Константин Ташев) печели I-ва награда на конкурса „Бургас и неговите трудови хора“ през 1982 г. Солист е на Биг бенда на БНР, а най-дълготрайно и плодотворно е сътрудничеството му с Георги Борисов и неговите оркестри „Динамит брас бенд“ и „Георги Борисов брас бенд“. По-известните му роли в театъра са в постановките „Лодка в гората“ в Пловдивския театър, „Човекоядката“ в театър „София“, а в киното – във филмите „Двойникът“ , „Господин за един ден“ , „Опасен чар“ и др.

В началото на 90-те Тодор Колев прекарва няколко години в политиката, като депутат във Великото народно събрание и културен аташе в посолството на Република България в Канада. След завръщането си създава със своите приятели Джони Пенков и Рангел Вълчанов шоуто „Как ще ги стигнем…“ – в началото в радио „Витоша“, а от 24 октомври в БНТ (програмата се излъчва по „Ефир 2“ на живо от зала 2 на НДК). От 26 октомври 1998 шоуто има ново име – „Вход свободен“ – и се излъчва по „Канал 1“ на БНТ. През 1999 г. Тодор Колев издава своята автобиография „Варненското софиянче от Шумен“ с подзаглавие „Житие и страдание на грешного Тодора“ в комплект с компактдиск с най-хубавите си песни.

Носител e на редица национални и международни награди. Удостоен е със златен знак на община Шумен и званието „Почетен гражданин на Шумен“ (2005 г.).

Почетен доктор на Шуменския университет.