Варна, морето… и кварталите

 

Вероятно никога няма да получа смислен за мен отговор защо навремето властта е решила Варна да се развива към Добрич и Пазарджик…

Логиката ( дори и за Ърни Хемингуей…) един морски град да не е провинция е животът в него да е неразривно и монолитно свързан с морето.

Тоест – морето и градът да са един и единен жив организъм, а животът и поминъкът – вплетени в тази даденост. Развита от хората. Дадеността я имаме.

Какво обаче направиха хората…

Малко история.

До двата най-големи морски града – Варна и Бургас има изградени тежки индустриални единици – Девненските заводи и Нефтохим. Разбирам, че това е направено с идеята за по –лесен транспорт на експортна продукция. Но същевременно това показва и намерението на управляващите навремето – вместо туризъм и лека промишленост, общества на услугите държавата да се специлизира в тежка химическо-преработвателна индустрия.  После поне във Варна – след заводите в Девня започна и масовото жилищно строителство – Младост 1 и 2 Владиславово – работниците в заводите трябваше някъде да живеят.

tn_20150423_171646-1024x972

И така – вместо да следва естествения рисунък на своето местоположение Варна стана индустриален център, до който просто има море. Застроените на север от града курорти „Дружба“ и „Златни пясъци“ не можаха да убедят здравомислещите, че има нещо сбъркано в урбанизирането на територията…

 

Как е по света ?

В началото на 21 век са налице така наречените „меголополиси“ – тоест свързването на два града с урбанизиране на територията помежду им и създаването на мегаградове. Такава е ситуацията между Бостън и Вашингтон, като магалополисът е наречен „БосВаш“, както и „Сан-Сан“ свързал Сан Франциско и Сан Диего в Калифорния.

dafafsss3

Можем само да гадаем какво би станало, ако Варна бе тръгнала да се разширява на към лозята на Добрич, а на юг, към Бургас, а самият Бургас бе тръгнал в развитието си на север – към Варна.

Може би един бъдещ мегалополис наречен „ВарГас“…

И вместо жителите на градовете ни да живеят покрай морето – те са натъпкани в коплекси като „Владиславово“ и „Меден рудник“

Където има море, умните нации са се възползвали от това и то е станало крайъгълен камък на животът и поминъка.

И тъй като все пак американския начин и мащаби са далече от нас, да вземем за пример произволни градове, намиращи се на брега на Средиземно море, примерно – култура и география , която е сходна с нашата.

Барселона, Генуа, Ница, Пирея…

1

2014_-2_-9_15_33

Морският пейзаж е вписан в архитектурата на тези прекрасни градове…

%d0%b4%d1%83%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%ba

nice-france_f_improf_253x168

Няма  нужда и ние да откриваме топлата вода… Същността на един истински морски облик на Варна е приобщаването на морския пейзаж към урбанизираната територия, с което да станат едно цяло. Всички улици да водят до морето.

%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0

barcelona-245038-500x334

В този смисъл усилията и действията трябва да са от страна на общината и държавата..Трябва сериозна визия  и мащабен поглед за развитието на града  за десетилетия напред. Само с градинки не става