Битката при Шипка, която промени историята

shipkaНай-ожесточените и решаващи боеве при Шипка  в Руско-турската война се водят 9 — 14 август 1877 г.

За отбраната на Шипченския проход е сформиран така наречения Шипченски отряд — войскова формация с началник, командира на Българското опълчение генерал-майор Николай Столетов.

Шипченският отряд се състои  от 7 500 войници и 27 оръдия.

На 11 август 1877 г.  Шакир паша атакува Орлово гнездо. Нарушава заповедта да води само демонстративен огън и предприема фронтална атака срещу първата руска позиция (главна) в района на Малката батарея. Атаката е отбита, но османски подразделения се окопават на 150-200 метра от позицията и водят интензивна стрелба.

Създадената обстановка дава основание Полевия щаб на Руската армия да разпрати съобщение до всички части:

«Шипка е силно атакувана от армията на Сюлейман паша. Атаката започна сутринта. Боят е в разгара си. Атаката се води по фронта, като се обхождат и двата фланга. Положението е критическо».

По този пръв повод генерал-лейтенант Радецки заявявя на военния кореспондент на френския вестник «L’Estafette», А. М. Млоховски дьо Белина:

«Пишете главно за храбрите ми полкове и доблестното Българско опълчение, които, нямайки боеприпаси, отблъскваха турските атаки с камъни».

11 (23) август е най-тежкият ден от отбраната на Шипка. От 9 (21) до 11 (23) август 1877 г. на връх Св. Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо войските на Сюлейман паша срещат руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Битката при Шипка е смята за една от най-значимите битки, от които е зависила цялата война. Ако Сюлейман паша бе преминал прхода, е щял да се свърже с блокираните турски части в Севрна България и вероятно да изтласка руските войски.

Оценявайки бойните качества проявени  от българското опълчение, генерал Николай Столетов заявява в телеграма: „Що се отнася до българите, те не ще се уплашат дори изразходваме до последния човек.“