Акценти в програмата на „Нова република“: 700 лв. средна пенсия, повишаване на учителските заплати, антикорупция, административна реформа

nova_republika

20% увеличение на заплатите на учителите още през първата година и 700 лв. средна пенсия в рамките на мандата, предвижда управленската програма на коалиция „Нова република“, първата част от която бе представена днес, пише Дневник.

Силна държава се гради от силни граждани, силни семейства, силни институции, които да следят правилата да се спазват от всички, каза политическият говорител на Трайчо Трайков. „Ние ще наложим модел, който залага на личната свобода. Модел, който оценява труда, таланта и усилията от училище до пенсионирането“, добави Трайков.

Въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие и обслужване на едно гише и на естонския модел на електронно управление, както и изкореняване на „партийните обръчи“. От третата година 50% от данък печалба и данък общ доход ще останат в общините, обещават от „Нова република“

Ще повишим рязко пенсиите, каза Трайков. Нова република предвиждат средната пенсия да стане 700 лв. в рамките на мандата. Парите за това и другите реформи могат да дойдат от ограничаване на разходите за държавната администрация и увеличане на икономическия растеж с 5-6%, какъвто е в другите реформиращи се държави, прибалтийските републики и Румъния

Образование в криза

Цецка Бачева смята, че образованието днес е в дълбока криза. В програмата за образование се предвижда да се съкратят чиновниците в Министерството на образованието и да се въведе мандатност на училищните директори. Финансирането за сектор образование и наука ще се увеличи от 3,3% до 5.6% от БВП. Субсидията на училищата ще зависи от резултатите от външно оценяване. Заплатите за най-заслужилите учители ще бъдат увеличени двойно в рамите на една година.

Малка и независима администрация

„Администрацията се е увеличавала на база на партийно назначение. Нашата цел е да постигнем малка и независима администрация“, каза Вили Лилков. Сред стъпките за постигане на това са освобождаване на администрацията от партийните назначения и двойно съкращаване на администрацията. Доходите на служителите ще бъдат увеличени средно с 30%, но според реално свършената работа.
Административна реформа включва още обединяване на общини и въвеждане на избор на областни управители.

Чист въздух и запазване на природата

Меглена Русинова каза, че за да съхраним природата за идните поколения трябва да опазим последните диви плажове- Иракли, Карадере, Корал и Камен бряг, както и вековните гори с помощта на мрежата НАТУРА 2000. Самата мрежа трябва да бъде завършена до 2018 г. Предвижда се нова защита на вековните гори, като се обявят най-малко 10% за гори във „фаза за старост“ със забранена сеч. Ще започнем разследвания на всички случаи със съмнение за незаконна приватизация на терени по крайбрежието и планините, пише още в програмата. В документа се предвижда и отмяната на заменки на държавни терени и връщане на тези, които са изключителна държавна собственост.

Мерките за чистота на въздуха предвиждат въвеждане на съвременна система за енергийно подпомагане, която да бъде обвързана с екологичните цели и програми, както и мерки за екологични чисти средства за отопление. Предвижда се да има екологичен градски транспорт във всички градове.

Външна политика, отбрана и българи в чужбина

Времето в което страната ни си се съобразява с всичко от Брюксел приключи, обяви Борис Станимиров. „НАТО е основния механизъм за защита, но Турция вече не е толкова сигурен партньор“, каза Станимиров. В програмата е заложено бързо превъоръжаване на българската армия, като проектите за това трябва да водят до развитие на икономиката и научния потенциал. Поетапно разширяване на разходите за отбрана, като до 2020 г. трябва да достигат до 2% от БВП, според стандартите на НАТО. Залага се ежегодно увеличване с 10% на войници и офицери докато военната професия стане атрактивна.

Лидерската роля на България на Балканите минава през защита на българските малцинства в съседните държави, като за това ще бъдат използавани преговорите за присъденинява към ЕС на съседните държави.
Електронно дистанционно гласуване за българите в чужбина и модернизиране на консулските служби. Удължаване валидността на задграбичните паспорти на 10 г. И по-леки процедури за получаване на българско гражданство, са други мерки от програмата.

„България трябва да има много по-активна политика към Македония. Процеса по получаване на гражданство е дадено на концесия на една партия с корени в Държавна сигурност,“ добави Трайков:

Сигурност и антикорупционна прокуратура

„Без законност България не може да постигне нито свобода, нито богатство, нито сигурност. Фасадната република на прехода запази привилегиите на партийнатa номенклатура, насърчи партийните бизнес обръчи и създаде политическата мафия. Резултатът е бедност, неравенство и несигурност“, пише в частта за сигурността на програмата.

Петър Славов припомни „опраскването“ на опита за реформа на съдебна система през 2015 г. Първата задача на „Нова република“ ще да се създаде независима антикорупционна дирекция в прокуратурата и законодателство. Още в първата година на мандата се предижда законодателни промени за въвеждане на операция „чисти ръце“ в прокуратура, съд и МВР, както и процедура за проверка на всички нови кандидати в системата. Славов призова за отмяна на новия закон за НСО, който легализира привилегиите на висшите чиновници, о пренасочване на експерти от службата в други структури.

За други две от мерките предвидени в плана на „Нова република“ се изисква промяна на конституцията за това ще се търси съгласие за свикване на Велико народно събрание. Това е въвеждане на антикорупционна прокуратура и „радикална реформа“ за децентрализация на прокуратурата. Главният прокурор ще се предлага от 2/3 от депутатите и ще се назначава от президента.

Радан Кънев заяви, че единствената алтернатива на статуквото е „Нова република“, тъй като програмите на ГЕРБ, БСП и патриотите са еднакви.

Част от християнската цивилизация

„България е част от европейска християнска цивилизация. Ние поставяме човек с неговите неотменими права в центъра на нашата програма“, каза още Кънев. Програмата на коалицията предвижда незабавно спиране на реклмата на хазарта. „Ще различим жертвата от престъпника в борбата с наркомания и проституцията“, каза още Кънев.
Той се обяви и за създаване на Институт за национална памет за всички жертви на терор и репресии в българската история за да може да се осъди злото единно.